DUITSLAND - CULINARY TRADITIE

ZWILLING CULINARY WORLD, BESTEMMING DUITSLAND

ZWILLING Knives Production

"Duits vakmanschap is doordrenkt door traditie, expertise en ervaring die wordt doorgegeven van generatie op generatie"

Martin Löhndorf – ZWILLING messenmaker, Solingen


ZWILLING Culinary World

Als één van de oudste merken ter wereld staat ZWILLING nog steeds voor traditie, innovatie, kwaliteit, design, diversiteit en vertrouwe. Maar dat is niet alles.

We gingen op een culinaire reis genaamd "ZWILLING Culinary World" met de foodblogger Meike Peters uit ‘Eat in my kitchen’. Hierbij beleven we het buitenland door de ogen van hun gerechten, cultuur en levensstijl. We ontmoeten elkaar in de keuken om samen te eten, te drinken en vooral te genieten.

Alle ZWILLING producten maken integraal deel uit van dit ritueel, wat essentieel is en de bereiding van uw favoriete gerecht tot een creatieve, vreugdevolle en samenwerkende ervaring moet maken. Wanneer we de wereld rondreizen, kunnen we de oorsprong van ZWILLING niet verlaten. Daarom beginnen we aan onze volgende stop van onze culinaire wereldreis in de stad Solingen. Deze stad is de geboorteplaats van het merk ZWILLING. Ambacht en traditie worden gekoesterd in de regio en met name in de stad van de messen.


ZWILLING Solingen, Duitsland


SOLINGEN_41_1240x415

ZWILLING messenreeksen

show all


Interview met een ZWILLING messenmaker

Martin Löhndorf, Solingen

Meike Peters: Stel jezelf alstublieft voor.
Martin Löhndorf: Mijn naam is Martin Löhndorf en ik ben een messenmaker bij ZWILLING J.A. Henckels GmbH. Ik ben geboren en getogen in Solingen.

Meike Peters: Wat inspireerde je om messenmaker te worden?
Martin Löhndorf: Het gebeurde toen ik jong was. We maakten een schoolreisje naar een oude slijperij en ik was gefascineerd door de manier waarop waterraden de slijpstenen aandreven en hoe messen geslepen werden. Het maakte me nieuwsgierig.

Meike Peters: Waarom is Solingen een belangrijke regio voor messen?
Martin Löhndorf: Solingen heeft een oude messentraditie. Het begon met de natuurlijke lokale erts en ijzervoorraden. De rivier de ‘Wupper’ liep door de stad en de slijpsteenwerkplaatsen vestigden zich samen aan het water om hun slijpstenen van energie te voorzien.

Meike Peters: Hoe lang werk je al bij ZWILLING? Heb je je stage daar gedaan?
Martin Löhndorf: Ik heb mijn stage gedaan bij een kleine bestekfabriek in Solingen. Ik ging pas daarna naar ZWILLING. Ik ben er nu 24 jaar.

Meike Peters: Wat fascineert je het meest aan het vakmanschap?
Martin Löhndorf: vakmanschap is speciaal omdat het gaat om dingen maken. Je produceert iets en aan het einde van de rit heb je een afgewerkt product. Dat is altijd een geweldig gevoel.

Meike Peters: Heb je een favoriet mes?
Martin Löhndorf: Mijn favoriete mes is het TWIN 1731 Santokumes. Ik werk het liefst met dit mes.

Meike Peters: Wat vind je zo leuk aan dit mes?
Martin Löhndorf: Het ligt uitstekend in de hand. Het heeft een dun mes en het speciale hout dat gebruikt werd voor het handvat ligt goed in de hand. Het is echt een genot om met dit mes te snijden.

Meike Peters: Heb je tips voor het langer scherp houden van messen?
Martin Löhndorf: Reinig messen nooit in de afwasmachine. Nadat ik een mes heb gebruikt, reinig ik het met een spons en veeg ik het af. Als het een houten handvat heeft, breng ik af en toe wat olijfolie aan om het hout te beschermen.

Meike Peters: welk deel van het productieproces vind je het leukst?
Martin Löhndorf: Mijn favoriete onderdeel is het mes slijpen. Het zogenaamde "stroppen". Dit laat me het eindresultaat zien. Als het goed snijdt en goed aanvoelt, ben ik tevreden.

Meike Peters: Hoe merk je dat het mes voldoet aan je verwachtingen?
Martin Löhndorf: Tijdens de verschillende fasen merk je dit dankzij ervaring. Zelfs een mooi mes is niet goed als het niet snijdt. De laatste keer poetsen is doorslaggevend.

Meike Peters: Hoe vaak slijp je je messen?
Martin Löhndorf: Ik slijp ze niet vaak. Om de twee maanden maximum.

Meike Peters: Heb je tips om je messen thuis te slijpen?
Martin Löhndorf: Ik zou zeker een aanzetstaal aanbevelen voor thuis. Je kunt alleen echte scherpte bereiken door een mes professioneel te laten slijpen.

Meike Peters: Wat zijn sommige dingen om thuis in het achterhoofd te houden?
Martin Löhndorf: Je moet speciale aandacht besteden aan het behoud van de hoek. De hoek van het mes mag niet te steil of te plat zijn, omdat dit het mes kan beschadigen.

Meike Peters: Hoe vaak trek je het mes in elke richting over het aanzetstaal?
Martin Löhndorf: Ik scherp eerst een mes tien tot vijftien keer in één richting. Ik doe dan hetzelfde in de andere richting. Ik let heel goed op de hoek.

Meike Peters: Heb je altijd al een fascinatie voor vakmanschap gehad?
Martin Löhndorf: Ik ben ermee opgegroeid in Solingen. Ik deed een stage bij een oude bestekfabriek die gebruik maakte van traditionele productiemethoden. Het was echt interessant om het vakmanschap in actie te zien.