Vier de Franse keuken

ZWILLING Culinary World, Bestemming Frankrijk

Pompoenrisotto met cantharel paddenstoelen en hazelnoten

De drie pijlers van Frankrijk zijn Parijs, het platteland en de zee. Het wekt en bevredigt je eetlust, je zal er nooit genoeg van krijgen. Wij gingen op een culinaire reis samen met food blogger Meike Peters from eat in my kitchen en verzamelden inspirerende recepten.

Meike ontmoette meubelontwerper Gesa Hansen en haar echtgenoot, restauranteigenaar, Charles Compagnon. Samen met Meike kookten ze één van hun favoriete maaltijden, nl. pompoenrisotto met cantharel paddenstoelen en geroosterde hazelnoten. Een Franse droom die uitkomt.


Pompoenrisotto met cantharel paddenstoelen en hazelnoten


Pompoenrisotto met cantharel paddenstoelen en hazelnoten

Geïnspireerd door Gesa Hansen en Charles Compagnon

Ingrediënten

4 tot 6 personen

2 el. olijfolie
1 grote witte ui
350 g Arborio rijst
300 g geschilde butternut pompoen
120 ml witte wijn
1.5 l groenten of kippenbouillon
60 g ongezouten boter

120 g vers geraspte parmezaan + extra om te serveren
Fijn zeezout
Gemalen zwarte peper
50 g hazelnoten
200 g cantharel paddenstoelen (verse of bevroren en ontdooid)
15 g bieslook

Bereiding

Rooster de hazelnoten ongeveer 2 minuten in een grote pan, zonder het gebruik van olie op een middelhoog vuur. Roer constant, tot de noten geurig zijn. Hak ze grof en zet even aan de kant.

In dezelfde pan, verwarm 1/2 van de olijfolie op een middelhoog vuur en bak de cantharel paddenstoelen, zachtjes roerend, ongeveer 1 minuut of to ze al dente zijn. Zet aan de kant.

Hak de ui fijn. Snij de pompoen in stukken. Snijd de bieslook fijn en zet aan de kant. Rasp Parmezaanse kaas en zet ook dit even aan de kant. Verhit een grote pan of cocotte met de resterende olijfolie op een middelhoog vuur en bak de ui ongeveer 5 minuten of tot ze zacht, maar nog niet bruin is. Voeg de rijst toe en kook 2 à 3 minuten verder. Roer de pompoen erdoor en laat verder garen gedurende 1 minuut.

Add the white wine, bring to a quick boil, and cook until the wine is almost all gone. Add just enough broth to cover the rice, reduce the heat to a simmer, and cook uncovered, stirring and gradually adding more broth to keep the rice covered. Cook until the rice is al dente and all the liquid is soaked, it shouldn’t be soupy. Stir in the butter and Parmesan, and season with salt and pepper to taste.

Divide the risotto between plates or bowls and arrange the chanterelles on top. Sprinkle with the hazelnuts, chives, and additional Parmesan. Season to taste with salt and pepper.


Gesa Hansen & Charles Compagnon, Parijs & Courances

CW_France_MIYK_Gesa_Hansen_64_usage_rights_until_3112_415x415

"We vinden het leuk om naar het dorp te gaan, naar de bakkerij, naar de slager, naar de kaashandel – om alle ingrediënten te halen om te genieten van het weekend."


Over


Een dag met Gesa Hansen & Charles Compagnon

door Meike Peters

Twee werelden, ongeveer 50 km van elkaar verwijderd, de ene druk en slank, zilverachtige daken die de zon reflecteert, de straten eronder bruisend van leven, de andere rustig en kalm, enkel klikkende kasseien en gevlekte zadeldaken. Parijs en Courances zijn de twee plaatsen waar een koppel zich thuis voelt en die barsten van innerlijke en uiterlijke schoonheid, diepe tevredenheid en eindeloze creativiteit, nl. van het koppel Gesa Hansen en Charles Compagnon. 

Wanneer twee praatgrage vrouwen elkaar ontmoeten in de keuken om samen te koken en merken dat er zoveel is om over te praten dat ze bijna vergeten om te hakken en te roeren, dan roepen ze hun mannen - indien deze kunnen koken. Dat is een beetje wat de veelgeprezen meubelontwerper Gesa en ik deden. Vol vertrouwen gaven we de bellangrijkste taak aan Charles, Gesa's geduldige echtgenoot en restauranthouder van drie culinaire hotspots in Parijs, en stelden onszelf ter beschikking voor kleine taken als sous-chefs, zoals het raspen van kaas en het openen van wijnflessen. Het is niet nodig om medelijden te hebben met Charles, hij greep messen en snijplanken en ging naar het terras met uitzicht op de wijnranken om er zijn werkruimte van te maken.  

Het was een warme middag, de dorpsstilte hing in de lucht, enkel doorbroken door gelach en het knallen van wijnflessen. We zaten op een houten bank voor het huis van het echtpaar, één van de mooiste Franse landhuizen die ik al gezien heb. Rustieke stenen muren met oude houten balken, de luiken geschilderd in zachtgrijs, Gesa Hansen, creëerde een klein meesterwerk toen ze het vredig paradijs van de familie op het platteland opknapte. Ze heeft een fantastisch gevoel voor kleuren, verhoudingen en materialen - afkomstig van een Deens-Duitse familie van ontwerpers, architecten en timmerlieden, verbaast me dit niet. Haar stijl bevat Scandinavische elementen, haar creatieve ruggengraat, maar ze laat ook Franse en Japanse invloeden toe. 

Ze is niet overweldigend, ze laat haar gidsen door haar intuïtie, een kenmerk van elke goede ontwerper. Gesa begreep de ziel van haar 19de eeuwse huis en veranderde het in een visueel aantrekkelijk en toch een niet pretentieuze edelsteen.

Gesa en Charles zijn de ouders van drie jongeren kinderen, ze besloten om hun tijd te verdelen tussen zulke tegenovergestelde plaatsen om te genieten van alle kwaliteiten die het gezinsleven met zich meebrengt. Als ze in Parijs wonen, zorgen ze alletwee voor hun bedrijf. Charles heeft drie culinaire "kinderen" in de hoofdstad, de brasseries Le Richer en Le 52 Faubourg Saint-Denis, en de bistro L'Office. Hij heeft veel energie en een duidelijke visie, zoals zijn vrouw die een designatelier "The Hansen Family" startte om te werken aan meubel- en ontwerpprojecten over de hele wereld.

Als ze Parijs verlaten, is het eerste wat ze doen als ze in Courances aankomen de tuinen van Château de Courances, gebouwd in 1630, bezoeken. Ze halen er dan biologische groenten bij hun lokale boer, bestellen ze enkele vers gebakken baguettes van de bakker en gaan ze rechtstreeks naar hun gezellige keuken. In Courances vertraagyt hun tempo en ontspannen ze zich, ze laten de inspiratie die ze in de stad hebben verkregen bezinken, spelen met hun kinderen, en roosteren koffiebonen in de schuur voor Charles's bistro (Coffee Compagnon). Of ze plukken kleine gele appels van de boom in de tuin en verzorgen hun tijm-, oregano en rozemarijnplantjes in de overbegroeide kruidenbedden. En wanneer hun familie en vrienden voor de deur staan, kunnen Charles en Gesa niet wachten om terug achter het fornuis te kruipen om iets lekkers te maken, zoals pompoenrisotto met cantharel paddenstoelen en geroosterde hazelnoten. 

 


Plan je bezoek aan Parijs met behulp van onze insider tips