Vier de Franse keuken

ZWILLING Culinary World, Bestemming Frankrijk

Zeebaars met gekonfijte tomaten, geroosterde artisjokken en aardappelen

De drie pijlers van Frankrijk zijn Parijs, het platteland en de zee. Het wekt je eetlust op en bevredigt je honger, je zal er nooit genoeg van krijgen. Wij gingen op een culinaire reis samen met food blogger Meike Peters van eat in my kitchen en verzamelden inspirerende recepten. 

Cécile Molinié, fotograaf en content creatieveling uit Parijs, creëerde dit gerecht samen met Meike Peters. Zuid-Frankrijk inspireerde Cécile Molinié bij de creatie van het recept van Zeebaars op een bedje van gekonfijte, geroosterde tomaten. Ze werkt deze zomerse compositie af met schijfjes citroen gegrild in de oven tot de randen goudbruin en knapperig zijn. Samen vormt het een kleurrijk geheel van smaken en texturen. 


Zeebaars met gekonfijte tomaten, geroosterde artisjokken en aardappelen

door Cécile Molinié, Parijs

Ingrediënten

4 tot 6 personen

Voor de Zeebaars

 • 1 kg kerstomaten
 • Olijfolie
 • Fijn zeezout
 • Gemalen zwarte peper
 • 2 citroenen, zeer dun gesneden
 • 2 grote zeebaarsfilets 
 • Een paar jonge takjes verse tijm (optioneel)

Voor het bijgerecht

 • 4-6 baby artisjokken, geschild
 • 1 citroen
 • 1 kg kleine aardappelen (bij voorkeur een zoete variant), gewassen en geschrobd
 • Olijfolie
 • Fijn zeezout
 • Gemalen zwarte peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170°C.

Verdeel de kerstomaatjes in een grote ovenschaal, voeg een scheutje olijfolie, zout en peper toe, meng en braad dit geheel gedurende 1 uur of totdat de tomaatjes gekonfijt zijn. 

Terwijl de tomaatjes in de oven staan, verdeel de citroenschijfjes over een grote ovenschaal, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en bak deze naast de tomaten gedurende 30 minuten of tot ze gaar zijn.

Breng voor het bijgerecht een grote kookpot met water aan de kook. Voeg zout, sap van 1 citroen en de artisjokken, kook gedurende 15 à 20 minuten of totdat het gaar is. Giet af, spoel kort met water en zet opzij. 

Kook de aardappelen in een middelgrote kookpot. Voeg zout toe en kook gedurende 15 à 20 minuten of tot ze bijna gaar zijn. Giet de aardappelen af en zet even opzij. 

Verhoog de temperatuur in de oven naar 200°C.

Wanneer de tomaatjes klaar zijn, leg de zeebaars er bovenop, breng op smaak met zout en peper en bedek met de geroosterde plakjes citroen. Braad ongeveer 10 à 15 minuten in de oven of tot de visfilets klaar zijn. Je visfilet is gaar wanneer dat je deze met een vork kan verdelen in gelijkblijvende lagen. Let op dat je vis niet te gaar is. Besprenkel met tijm.

Terwijl de vis gaart in de oven, verwarm je een scheutje arachideolie in een grote zware bakpan en sauteer je de aardappelen en de artisjokken op middelhoog vuur, roer regelmatig, gedurende 15 minuten of totdat de aardappelen goudbruin en knapperig zijn. Breng op smaak met zout en peper en serveer onmiddelijk.


Een extravaganza van aroma's – Cécile Molinié is een kunstenaar in de keuken en achter de camera

zw_culinary-world_fr_cecile_portrait_01_415x415

"Gezond, voor mij, is wanneer het voedsel alle voedingsstoffen bevat de welke je nodig hebt. En zelfgemaakt, meestal zelfgemaakt"


Over


Een Dag in Parijs met Cécile Molinié

door Meike Peters

Een Frans landhuis. Vers geplukt fruit uit de tuin. Prachtige bloemen die de muren beklimmen, kindergelach en het aroma van vers gebakken madeleintjes - deze Franse droom is het leven dat geleid wordt door Cécile Molinié, Parijse content creatieveling en fotograaf. Ze erfde haar passie voor koken van haar beide grootmoeders - zelfs als kind kookte ze met plezier voor talloze gasten. Sindsdien heeft ze haar vaardigheden uitgebreid en zet ze haar eigen stempel op klassieke Franse verfijnde gerechten. Meike had het geluk om samen met Cécile één van deze gerechten samen klaar te maken in functie van haar blog: Zeebaars op een bedje van gekonfijte tomaten bedekt met gegrilde schijfjes citroen uit de oven.

Een extravaganza van aroma's ! En juist dat onderscheidt een fotograaf: ze is zelf een extravaganza aan ideeën - zoals bewezen wordt op haar Instagram account. Ze ziet de wereld door haar eigen bril en legt deze momenten vast met zowel fotografie als in de keuken. Tijdens haar bezoek, kreeg Meike de toestemming om een blik te werpen op de wereld van Cécile. Voordat ze begonnen met koken, gingen ze naar de markt in Rue Mouffetard, waar Cécile al haar ingrediënten vers koopt. 

Instagram: https://www.instagram.com/cecilemoli/

 


Plan je bezoek aan Parijs met behulp van onze insider tips