Happy Holidays

ZWILLING Culinary World, Bestemming België

BRUSSELSE WAFELS

Voor de Kerstperiode, heeft België veel te bieden op culinair vlak. Wanneer de dagen korter worden en het weer kouder wordt, is het tijd om jezelf te verwennen met een heerlijke traktatie. Een van de culinaire hoogtepunten die België te bieden heeft, zijn ongetwijfeld de Brusselse wafels. Een dessert dat je kan combineren met verschillende toppings. We kozen voor Belgische chocoladesaus en vanille-ijs. Smullen maar!


Ingrediënten

Voor 4 personen

Ingrediënten voor de wafels

1 kg bloem
50 g verse gist
100 ml water op kamertemperatuur
1 liter volle melk
1 vanille stokje
40 g kristalsuiker
10 eieren
400 gr ongezouten boter
10 g zout
Extra (bruisend water) indien nodig

Ingrediënten voor het ijs

500 ml melk
250 ml room (35-40% vetpercentage)
1 vanille stokje
125 gr suiker
6 eierdooiers

Ingrediënten voor de chocoladesaus

1 dl room (35-40%)
1 dl melk
50 gr suiker
150 gr Belgische chocolade fondant
50 gr boter


Bereiding

Bereiding vanille-ijs - 1 dag tevoren

Snij het vanillestokje doormidden en verwijder de zaadjes. Giet de melk met de halve vanillestokjes en de vanillezaadjes in een grote steelpan en breng het geheel aan de kook op een zacht vuurtje. Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker op hoge snelheid in de keukenrobot op tot een schuimende massa. Voeg een flinke scheut warme melk toe aan het deeg. Giet het eimengsel in de pan (haal de pan even van het vuur), roer en plaats de pan opnieuw op het vuur. Blijf roeren met een houten spatel en breng aan de kook.

Verwijder de pan onmiddellijk van het vuur en blijf nog een minuut roeren. Giet het mengsel in een (afsluitbare) kom en plaats het geheel in de koelkast tot de volgende dag.

Bereiding Brusselse waffels – de dag zelf

Zorg dat alle ingrediënten minstens een uur op voorhand op kamertemperatuur zijn.

Kruimel de gist in het water, roer met een garde totdat de gist is opgelost. Verwarm de melk (niet koken!), snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaden eruit, voeg de halve vanillestokjes en de vanillezaden aan de melk toe samen met de suiker en de boter. Blij roeren totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat alles op kamertemperatuur afkoelen.

Giet de bloem in een hoge kom, maak een krater in het midden en voeg er eerst het water met de gist aan toe. Voeg dan de melk, de boter en het zout aan het mengsel (verwijder de vanillestokjes) toe. Voeg tenslotte de eieren en de bloem toe, verhoog de snelheid indien nodig, zodat je een mooie, gladde massa krijgt. Laat je beslag rusten en het volume verdubbelen.

Chocoladesaus

Breng de room, de melk en de suiker aan de kook in een conische sauspan van Demeyere. Haal de pan van het vuur en smelt de chocolade al roerend. Voeg ten slotte de koude boter toe. Hou de saus warm op het laagste vuur.

Vanille-ijs

Haal de vanillestokjes uit het mengsel, roer de koude room eronder en giet het geheel in een ijsmaker gedurende 15-25 minuten.