Happy Holidays

ZWILLING Culinary World, BestemmingTurkey

GEVULDE DRUIVENBLADEREN

Gevulde druivenbladeren is een traditioneel Turks recept voor elke gelegenheid. Deze veganistische en glutenvrije specialiteit wordt koud geserveerd als hoofdgerecht of als aperitiefhapje. 


Ingrediënten

4 personen

1 pakket wijnrankbladeren
2 3/4 kopjes witte rijst
2 eetlepels tomatenpuree, verdeeld
1 eetlepel paprika- pasta of extra eetlepel van tomatenpuree 

1 citroen, in plakjes gesneden
Verse peterselie
Paprika poeder
Gedroogde munt
Peper en zout


Bereiding

Spoel de rijst goed. Verhit wat olijfolie in een gietijzeren Chistera cocotte. Voeg de rijst toe en bak kort. Voeg de tomaten- en peperpasta toe en roer alles goed door elkaar.

Bak ongeveer een minuut verder. Voeg peterselie, paprikapoeder, munt, peper en zout toe. Gebruik iets meer kruiden dan je normaal zou doen, omdat een deel van de smaak tijdens het kookproces verdampt. Roer goed en haal de pan van het vuur.

Vul de druivenbladeren met ongekookte rijst. De rijst wordt later gekookt met de druivenbladeren. Laat het mengsel afkoelen. Haal ondertussen de druivenbladeren uit de verpakking en haal ze voorzichtig uit elkaar. Spoel ze één voor één. Leg alle druivenbladeren in de Chistera cocotte met gekookt water (niet op het kookvuur) en laat ze vijf minuten staan.

Haal de druivenbladeren uit de cocotte en giet het water af. Doe wat olijfolie op de bodem van de Chistera cocotte en leg een paar gebroken wijnbladeren op de bodem. Dit zorgt ervoor dat het yaprak-sarma niet op de bodem blijft plakken. Nu begint het vullen en rollen van de druivenbladeren.

Neem een ​​druivenblad en leg het op de snijplank met de aderen omhoog. Knip of breek de steel voorzichtig af. Leg een klein beetje rijstmengsel op de onderzijde van het blad. Zorg ervoor dat je wat ruimte tussen de rijst en het einde van het blad laat. Neem de twee onderste uiteinden van het blad en vouw ze over de rijst.

Doe hetzelfde voor het linker- en rechteruiteinde van het blad. Rol het blad dan van onder naar boven op. De eerste zullen een beetje moeilijk zijn, maar na een paar krijg je het vast snel onder de knie. Leg het gevulde druivenblad in de Chistera en herhaal dezelfde stappen voor de andere druivenbladeren. Zorg ervoor dat je de gevulde druivenbladeren dicht bij elkaar in de Chistera legt. Als ze te los zijn, kunnen deze tijdens het koken worden geopend. Als de bodem van de Chistera is gevuld, kun je het volgende gevulde druivenbladeren bovenop de andere leggen.

Als je alle gevulde druivenbladeren hebt gemaakt, snijd je een citroen in plakjes. Leg de plakjes op de gevulde druivenbladeren en leg er een bord omgekeerd bovenop. Dit voorkomt dat de gevulde druivenbladeren openen tijdens het koken.

Meng kokend water met een eetlepel tomatenpuree en een bouillonblokje. Giet het kokend water in de Chistera cocotte totdat het bord net onder water staat. Zet de Chistera cocotte op het vuur en breng terug aan de kook.

Laat gedurende 45 minuten op een laag vuur sudderen. Naarmate de rijst in volume toeneemt door het koken, worden de gevulde druivenbladeren groter tijdens het koken.

Zet het vuur na 45 minuten uit en laat de gevulde druivenbladeren in de Chistera afkoelen ​​met het deksel erop (zonder het water af te gieten) gedurende minstens 30 minuten.

Smakelijk!