Happy Holidays

ZWILLING Culinary World, bestemming Duitsland

KERSTGANS MET RODE KOOL

In Duitsland is Kerst de tijd van samenzijn met vrienden en familie, van genieten en delen van heerlijke gerechten. Tijdens deze periode wordt de focus gelegd op het ‘samenzijn’. Traditioneel, is Kerst ook synoniem van lekkere gerechten zoals de kerstgans, een populair kerstgerecht in Duitsland.


Ingrediënten

Voor 6 personen

Voor de gans

1 gans (ongeveer 4,5 kg)
1 sinaasappel (biologisch)
1 stengel bleekselderij
3 kleine worteltjes
1 grote appel
1 ui
4 takjes tijm
4 takjes gedroogde alsem
Zout en peper
4 el. olie
2 tl. paprika poeder
200 ml kippenbouillon

Voor de rode kool

850 g verse rode kool
2 uien
40 g reuzel
200 g gedroogde veenbessen
150 g cranberry's uit een blik
500 ml groentebouillon
100 ml droge rode wijn
1 appel
2 laurierblaadjes
4 jeneverbessen
4 kruidnagel
1 theelepel. kaneel
2 tl. suiker
Zout
Peper


Bereiding

Verwijder de ingewanden van de gans, snijd het achterste en de uiteinden van de vleugels af. Spoel de gans binnen en buiten onder koud water en dep ze droog met keukenrol. Was de sinaasappel, bleekselderij, wortels en appel. Schil de ui en de wortelen Snijd alles in grote stukken, meng de tijm en de bijvoet. Breng op smaak met zout en peper en vul de gans. Naai de gans dicht met keukentouw.

Meng de olie, paprikapoeder en zout en bestrijk de gans helemaal.

Verhit de licht geoliede cocotte in de oven. Plaats de gans in de cocotte en giet de kippenbouillon erover. Kook ongeveer 200 minuten op 200 ° C (boven = onder). Twee tot drie keer tijdens het koken, schep de jus uit de cocotte en giet ze over de gans. Verwijder het deksel van de cocotte gedurende het laatste half uur van de kooktijd.

Schil en snijd de uien voor de rode kool. Spoel de rode kool en snij in reepjes. Smoor de uien en het spek in een grote pan tot ze doorschijnend zijn. Voeg de rode kool toe en laat nog 5 minuten smoren. Voeg alle kruiden, veenbessen, bouillon en rode wijn toe. Laat de rode kool 20 minuten sudderen op een matig vuur, af en toe roeren. Was de appel en snijd in stukjes en voeg deze toe aan de rode kool en laat nog 20 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Haal de gekookte gans uit de oven en serveer met de rode kool.