Happy Holidays

ZWILLING Culinary World, Bestemming USA

PEPERKOEKENHUIS

Een peperkoekhuis gemaakt van koekjesdeeg is een must-have decoratie in de VS. De individuele stukken van het huis worden in elkaar gezet met behulp van een eetbare lijm gemaakt van eiwitten, crème van wijnsteen en poedersuiker. Versierd met allerlei soorten zoetigheden en poedersuiker, is elk peperkoekhuis een unieke creatie.


Ingrediënten

Voor 1 huis

Deeg 

70 g suiker
180 g honing
1 eigeel
1 tl. kaneel
1 tl. speculaaskruiden
2 tl. cacao
1 snufje zout
5 el. water
375 g bloem
1 tl. bakpoeder

Suikerglazuur

250 g poedersuiker
1 eiwit
1 snufje zout
1–4 el. water


Bereiding

Maak het deeg klaar door de suiker en de honing op een laag vuur te verwarmen (niet koken) tot een romige massa in een conische sauteuse en langzaam te verwarmen.
Haal de conische sauteuse van de kookplaat en laat het deeg even afkoelen.

Meng een eierdooier, kaneel, peperkoekkruiden, cacao, zout en water door het deeg. Meng bloem en het bakpoeder in een kom, voeg het deeg toe en kneed alles goed door elkaar. Kneed het deeg tot een bal en wikkel het in huishoudfolie. Laat ongeveer 24 uur rusten.

Bereid het glazuur door de poedersuiker te zeven met behulp van een fijne zeef. Voeg het eiwit en zout toe aan een niet-ingevette kom en klop met een garde tot het een luchtige massa vormt. Voeg geleidelijk de gezeefde poedersuiker toe en meng dit met het eiwitmengsel. Voeg een beetje koud water toe, afhankelijk van de gewenste consistentie.

Verwarm de oven voor op 180 ° C.

Rol het deeg uit met een houten deegroller op een met bloem bestoven oppervlakte tot het ongeveer 0,5 cm dik is.

Teken de contouren van een eenvoudig huis op papier (je vindt hier ook sjablonen voor op het internet). Gebruik de mallen om alle delen van het peperkoekhuis met een puntig mes uit te snijden. Gebruik het resterende deeg om een ​​rechthoekige basis voor het huis te vormen.

Leg alle stukjes op een vel bakpapier op en bak ze op de bakplaat ongeveer 15 minuten of tot goudbruin. Laat de peperkoekstukjes afkoelen op een rooster.

Breng een lijn glazuur aan op de basis van het huis. Plaats de onderkant van een zijstuk hierop en laat 4-5 minuten uitharden.

Bevestig de resterende stukken één per één aan de zijkanten van de basis. Breng telkens een lijntje glazuur aan op alle randen, zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde, om de naden te versterken. Laat ongeveer 1 uur verder uitharden.

Bereid het dak voor met ijsvorming langs de randen van de eerste helft van het dak. Bevestig het dakstuk en laat het hard worden. Doe precies hetzelfde voor de tweede helft van het dak. Bevestig ook de deur en schoorsteenstukken aan het huis met ijsvorming.

Zodra het glazuur van het peperkoekhuis hard is, kan het naar wens worden gedecoreerd. Decoraties kunnen bestaan uit chocoladedruppels, koekjes, amandelen, fruitsnoepjes, pretzels,... De glazuur kan verder gebruikt worden voor het tekenen van patronen op het peperkoekenhuisje.