Happy Holidays

ZWILLING Culinary World, Bestemming Scandinavië

VANILLE RIJSTPAP MET GEKARAMELISEERDE APPELS

Rijstpap is een typisch Noors kerstgerecht. Rijstpap is makkelijk te bereiden, maar neemt toch wat tijd in beslag daar je het kookproces in de gaten moet houden om ervoor te zorgen dat de rijst niet te gaar wordt. Het succes ligt aan het gebruik van de juiste pan met een dikke bodem om het aanbranden te vermijden. De Staub cocotte is de perfecte pan! 


Ingrediënten

Voor 4 personen

750 ml melk
75 g suiker
1 klein snuifje zout
2 vanillestokjes
150 g kortkorrelige rijst
100 g bruine suiker
50 g boter
Sap van 1 citroen
2 kaneelstokjes, in de lengte gehalveerd
4 kleine appels
3 el. Slagroom


Bereiding

Breng de melk, de suiker, een snuifje zout, de vanillezaadjes en de vanillestokjes aan de kook in de Staub cocotte (20 cm).

Voeg de rijst toe en roer af en toe op een matig vuur gedurende 20 - 24 minuten totdat de rijst gaar wordt.

Kook de bruine suiker, de boter, de citroensap en de munt in een grote pan.

 

Was en halveer de appels en leg ze in de pan met de gesneden kanten naar beneden gericht. Laat ongeveer 10 minuten op een matig vuur sudderen tot de appelen goudbruin zijn. Draai ze om en kook nog 5 - 8 minuten. Serveer de rijstpap in 4 diepe borden met 2 halve gekarameliseerde appels en slagroom.


Het verhaal achter de rijstpap

Rijstpap wordt gekookt tot een homogene massa met melk en een beetje zout. Rijstpap dateert uit de 19e eeuw, toen konden enkel de rijken zich deze hemelse delicatesse permitteren. Dit kwam deels doordat rijst moest worden ge├»mporteerd aan zeer hoge prijzen. In de oudheid gebruikten huisvrouwen een hooikist om rijstpap te koken. Tegenwoordig telt en ander verhaal. Rijstpap is een Scandinavisch gerecht dat men in grote hoeveelheden eet tijdens als de Kerst nadert. In de meeste gezinnen met kleine kinderen, wordt er een klein kommetje rijstpap 's nachts buiten gezet. Als de kinderen wakker worden de volgende ochtend, is het kommetje rijstpap leeg want de Kerstman is langsgekomen.