Japanse Keuken

ZWILLING Culinary World, Bestemming Japan

Unadon - Gegrilde Japanse Paling

Door Meike Peters/ eat in my kitchen geïnspireerd door Unagi Hitsumabushi Bincho, Tokyo


Ingrediënten

2 Personen

Voor de saus

60ml mirin (rijstwijn gelijkaardig aan sake)
1 el. sake
2 el. suiker
60ml tamari saus
Snuifje zout

Voor de paling

2 lange palingfilets zonder graat (unagi)
6-8 sterke metalen spiezen

Gestoomde witte rijst
Japanse sansho peper (optioneel)

Bereiding

Verwarm de BBQ, bij voorkeur met behulp van houtskool. De grill moet erg heet zijn voor dit recept.

Voor de saus, meng mirin en sake en kook gedurende 15 seconden. Voeg vervolgens de suiker, tamari saus en zout toe. Zet het op een laag vuur en roer tot de suiker opgelost is. Laat de saus nog 10 minuten verder sudderen of tot dat deze voldoende dik is. Het is aangewezen de saus vervolgens 10 minuten te laten afkoelen.

Leg de palingfilets naast elkaar op een grote snijplank, met de velkant naar beneden. Rij de filets voorzichtig op de spiezen. Pas op voor je vingers, want paling is glad. De spiezen voorkomen dat de paling zicht oprolt en maakt het makkelijker de vis om te draaien op de BBQ.

Grill de paling ongeveer 10 minuten, te beginnen met de velkant tot deze goudbruin is. Gebruik de spiezen en draai om tot de vis bijna klaar is.

Dip de filets in de saus, of smeer deze in gedurende 2 minuten. Grill verder gedurende 1 à 2 minuten tot deze knapperig en goudbruin is. Draai om de paar seconden om en laat de vette sappen van de vis en de saus met elkaar vermnegen. Dip opnieuw in de saus en plaatsde vis terug op de grill. Laat de saus indrogen op beide zijdes voor enkele seconden. Haal de paling van de BBQ en verwijder de spiezen. Snij de filets in bijtgrootte en geniet van de eerste hap verse gegrilde paling.

Verdeel de rijst over de kommetjes, leg er paling op en bestrooi met sansho peper. 


Chef Takashi Ibuki van Unagi Hitsumabushi Bincho, Tokyo

CW_Japan_MIYK_Hitsumabushi_12_01_415x415

"Het belangrijkste voor een chef is dat het hand samensmelt met het mes. Ik wil dat het mes een deel van me wordt door het lang te gebruiken"


Over


Plan je bezoek aan Tokio met onze insidertips