Levenslang scherp* - ZWILLING zelfslijpende messenblokken


We leerden messenblokken hoe je messen slijpt

Onze unieke messenblokken in eigentijds design combineren het opbergen van je messen met slijpen. Elke keer dat je een mes uit het messenblok trekt, wordt het automatisch geslepen. Het geheim: elke opslagsleuf (schilmes, snijmes, koksmes) bevat keramische slijpers die het lemmet van elk mes in de ideale hoek slijpen.

Hierdoor behoudt het lemmet van het mes zijn optimale snij-eigenschappen en kwaliteit voor een lange tijd. De pictogrammen op het messenblok duiden aan welk mes waar hoort.

Wat is er zo speciaal?


Hoe gebruik je het ZWILLING SharpBlock juist?

Er zijn enkele sleuven in het SharpBlock die een keramische slijpsteen bevatten. Hier mogen enkel de messen met een gladde rand in gebruikt worden.

Voor een optimaal verscherpingsresultaat mag er geen verhoogde druk gebruikt worden bij het inbrengen of verwijderen van het mes in het messenblok. Laat de volledige lengte van het lemmet over de keramische slijpstenen glijden, totdat het handvat het oppervlak van de blok raakt. Zo zorg je ervoor dat het mes correct geslepen wordt. De keramische slijpstenen zorgen er op die manier voor dat de messen automatisch verscherpt worden bij het inbrengen of verwijderen van het mes.

LET OP: De Zwilling SharpBlock is niet bedoeld om uw messen te slijpen wanneer deze reeds bot zijn. Het is bedoeld om messen scherp te houden.

Getande messen moeten in de andere gleuven (zonder keramische slijpstenen) bewaard worden omdat deze niet dienen geslepen te worden. Steek de messen altijd in de juiste sleuf om beschadiging van het mes en de keramische slijpstenen te voorkomen.

Waarvoor moet je opletten bij het gebruik van een mes?

Het snijoppervlak heeft een zeer grote invloed op de slijtage van een lemmet. Vermijd harde oppervlakken die een mes vroegtijdig bot kunnen maken, zoals porselein, keramiek, formica, tegels, glas en andere harde oppervlakken.

We raden aan om snijplanken van bamboe of houtsoorten te gebruiken, maar je kan ook kunststof snijplanken gebruiken. Vermijd het snijden van bevroren of zeer harde voeding zoals beenderen, want dit kan het lemmet buigen en beschadigen. 


Het bewijs

“Levenslang scherp” – een claim die iedereen kan maken, maar één die we hebben getest op basis van de gestandaardiseerde TTC-test (Total Card Cut) die de levensduur van een mes bepaalt. Deze test is ontworpen om een mes snel en reproduceerbaar bot te maken.

Hoe gaat dit in zijn werk
In overeenstemming met de DIN-norm, bestaat de test uit 60 cycli. Elke cyclus omvat één slag (vooruit en achteruit) op een snijprestatiemachine die speciaal voor dit doel ontwerpen werd, gevolgd door het bijslijpen in het ZWILLING SharpBlock. 

Het resultaat
Na de test zijn de ZWILLING messen uit het SharpBlock nog steeds scherp genoeg om te snijden en blijven ze algemeen ook scherp genoeg gedurende vele jaren zonder extra bij te moeten slijpen. Ontdek het zelf! 

FAQ ZWILLING zelfslijpend messenblok

Wat is DIN EN ISO 8442-5?
DIN EN ISO 8442-5 is een standaardnorm voor bestek die wordt erkend in Duitsland (DIN), de Europese Unie (EN) en internationaal (ISO). Deze standaardnorm maakt het mogelijk om de verschillende soorten en merken van messen op een objectieve manier te vergelijken. 

Waarvoor staat CER en TCC?
CER is een afkorting voor "cutting edge retention" en geeft informatie over hoe lang een mes zijn scherpheid behoudt. CER wordt bepaald door de TCC-test. TCC staat voor "Total Card Cut" en geeft informatie over de diepte van een snede gemaakt op een standaard, abrasief (zwaar gedragen) papier onder toepassing van gedefinieerde kracht. 

Eén TCC vertegenwoordigt 60 snedes (vooruit en achteruit) gemaakt op een snijprestatiemachine die voor dit doel ontworpen werd. De test is ontworpen om een lemmet snel en reproduceerbaar bot te maken. 60 snedes zijn de gedefinieerde "levenslange" standaard van een mes. 

De CER (TCC getest) zegt iets over het behoud van de snijkracht, wat je de mogelijkheid geeft om messen te vergelijken. 

Hoe werkt de test?
Een nieuw mes dat in een winkel verkocht wordt, wordt getest door afwisselend een snede (vooruit en achteruit) te maken gevolgd door een verscherping in het zelfslijpend messenblok van ZWILLING (deze stappen zijn één cyclus). De test wordt beëindigd wanneer 60 cycli worden bereikt (ongeveer overeenkomend met een standaard gedefinieerde levensduur).  Wanneer de test voorbij is, zijn de messen die regelmatig met het zelfslijpende messenblok van ZWILLING worden geslepen nog steeds scherp. Dit in vergelijking met andere messen die na enkele cycli reeds bot werden.

Wat gebeurt er na 60 cycli?
Het ZWILLING SharpBlock blijft op betrouwbare wijze verscherpeningsresultaten leveren, zelfs na de standaard gedefinieerde levensduur.

In hoeverre zijn de 60 cycli van de DIN-test vergelijkbaar met de realiteit?
De DIN-test werd ontworpen om een lemmet snel en reproduceerbaar bot te maken. De snelheid waarmee een mes in de keukenomgeving bot wordt, varieert enorm en hangt af van verschillende factoren, zoals het snijoppervlak, de druk uitgeoefend op het mes, de frequentie van het gebruik, de reiniging, de opslag, enz. Gebruik het ZWILLING SharpBlock om uw messen regelmatig te slijpen en behandel uw messen goed. Dit zorgt er immers voor dat ze algemeen vele jaren scherp blijven en voorkomt de noodzaak van een aanvullende verscherping.

Wat wordt bedoeld met "scherp om te snijden"?
Deze term is subjectief en er bestaat geen definitie of afbakeningsvoorwaarden hiervoor. De bestekindustrie beschouwt een mes doorgaans als "scherp om te snijden" wanneer u met het mes eenvoudig door een normaal vel papier kunt snijden zonder het papier te scheuren of wanneer men een tomaat kan snijden in schijfjes zonder deze plat te drukken.

Testen ZWILLING en zijn concurrenten andere producten ook met de norm DIN EN ISO 8442-5?
DIN EN ISO 8442-5 is een erkende standaard voor het testen van bestek en keukenmessen en wordt zowel door ZWILLING als door de meeste concurrenten over de hele wereld gebruikt.